Bureau Leiden

Project RijnlandRoute gehonoreerd door Leids Mediafonds

leidsmedia

Het Leids Mediafonds heeft in zijn eerste aanvraagronde subsidie toegekend voor 18 journalistieke projecten, waaronder een project van Het Bureau voor Lokale Zaken. Het Bureau gaat samen met een aantal Leidse journalisten onderzoek doen naar de aanleg van de RijnlandRoute.

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming garanderen in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk. Veel bezwaarmakers vinden dat de keuze voor de RijnlandRoute is gebaseerd op een onjuiste analyse. Ze twijfelen aan de verkeersprognoses. Ook zouden alternatieven voor de weg onvoldoende onderzocht zijn. De weg wordt aangelegd door de provincie Zuid-Holland, maar de gemeente Leiden heeft beloften gedaan aan met name de Stevenshof, namelijk dat de nieuwe weg niet te horen, te zien en te ruiken mocht zijn. Volgens bewoners heeft de gemeente weinig gedaan om die toezegging waar te maken. In een reeks artikelen en podcasts die gepubliceerd zullen worden op de website van het Leidse Bureau voor Lokale Zaken, het Leidsch Dagblad en UnityFM, maken we een reconstructie van de besluitvorming. Hoe komt het dat de gemeente Voorschoten voor haar bevolking voor elkaar kreeg dat de, aanvankelijk op het maaiveld bedachte weg, in een tunnel onder de gemeente door gaat? Hoe kan het dat de gemeente Leiden genoegen heeft genomen met een open weg, vlak langs de wijk Stevenshof?

Samen met Leendert Beekman, politiek verslaggever UnityFM, Sebastiaan van der Lubbe, journalist Leidsch Dagblad, maken René van Es, Richard den Haring documentaire / podcastmakers en onderzoeker Pim Peterse een reeks artikelen  en podcasts die gepubliceerd zullen worden op de website van het Leidse Bureau voor Lokale Zaken, het Leidsch Dagblad en UnityFM.   

Leids Mediafonds
Het Leids Mediafonds heeft in zijn eerste aanvraagronde subsidie toegekend voor 18 journalistieke projecten. In totaal gaat er 205.595 euro naar artikelen, series, journalistieke onderzoeken en audiovisuele producties in de regio Leiden.

De gehonoreerde projecten zijn zowel qua vorm als inhoud heel divers en behandelen journalistieke thema’s als gezondheid en welzijn, sport, wonen en politiek. Ze lopen uiteen van portretten van lokale partijen in de komende Statenverkiezingen tot een podcast over de RijnlandRoute en van een reportage over de duizenden Chinese studenten in Leiden tot een pilot van een Leidse talkshow op Sleutelstad TV. In dit overzicht hebben alle indieners hun projecten kort samengevat. Onder de aanvragers bevinden zich zowel jonge freelancers als ervaren journalisten en een breed spectrum aan lokale mediapartijen.

"Ik verheug me op de producties die uit deze ronde zullen voortvloeien. De journalistieke vragen die worden gesteld zijn relevant voor iedereen in de regio Leiden. Dit laat zien hoe belangrijk goede onderzoeksjournalistiek is." - Bob Nieman, voorzitter.

Project volgen
Wil je dit dossier volgen? Word dan vriend van het Bureau voor Lokale Zaken, je krijgt dan toegang tot een afgeschermd deel van de website waar we achtergrondinformatie delen en inzicht geven in het onderzoeksproces. Tevens steun je daarmee ook dit onderzoek.