RijnlandRoute

De tunnelboormachine

Hoewel de bewoners van de Leidse wijk Stevenshof liever hadden gezien dat de boortunnel ook onder Leiden zou doorgaan, is het natuurlijk een indrukwekkend project. Gedeputeerde van Zuid-Holland, Floor Vermeulen bezocht, samen met Jan de Jong, voorzitter van aannemerscombinatie Comol5, de fabriek van Herrenknecht in Schwanau. In de Duitse fabriek wordt de laatste hand gelegd aan de tunnelboormachine die speciaal voor de RijnlandRoute is gebouwd.

De machine is 100 meter lang en bijna 11 meter hoog. De machine zal een 2,5 kilometer lange tunnel boren op maximaal 32 meter onder NAP en bouwt tegelijkertijd de tunnelbuis. De productie van de meer dan 15.000 prefab tunnelelementen is inmiddels ook in volle gang. In april wordt de machine naar Leiden vervoerd en worden opgebouwd. Eind juni zal gestart worden met boren.

Nabij de A4 (naast recreatiegebied Vlietland) gaat de boor vanuit de startschacht de grond in en komt naast de Leidse wijk Stevenshof weer boven in de ontvangstschacht. Daar gaat de weg over in een verdiepte ligging van circa 1,4 km lang waar hij vervolgens aansluit op de A44.

De RijnlandRoute is verbindingsweg tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De weg zou moeten bijdragen aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk. De RijnlandRoute is verdeeld over 3 projecten, die op elkaar aansluiten:

  1. De nieuwe weg (N434) tussen de A4 en de A44, inclusief een tunnel van ca. 2,5 kilometer en aanpassingen aan de A4 en A44.
  2. De verbreding van de Ir. G. Tjalmaweg (N206) vanaf de aansluiting met de N441 Katwijk tot en met de Torenvlietbrug.
  3. De verbreding van de Europaweg (N206) tussen de A4 en de Rooseveltstraat in Leiden.

Het Bureau voor Lokale Zaken onderzoekt samen met een aantal Leidse journalisten waarom de weg wel onder Voorschoten door gaat, maar bij Leiden boven de grond komt in een open bak, terwijl de gemeente Leiden had beloofd aan de Leidse bevolking dat de weg niet te horen, zien of ruiken zou zijn. Je kunt ons onderzoek volgen op de website leidse.lokalezaken.org

Wil je ons onderzoek steunen? Dat kan door vriend te worden van het Bureau voor Lokale Zaken of een donatie te doen.