Wobben naar documenten

We beginnen ons onderzoek naar de besluitvorming rond de aanleg van de RijnlandRoute met een aantal Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur). We onderzoeken waarom de N434 met een boortunnel onder Voorschoten wordt aangelegd en deze bij Leiden in een open bak langs de wijk Stevenshof gaat. Welke inspanningen heeft de gemeente Leiden gedaan om de belofte 'niet horen, zien of ruiken' na te komen?

In een Wob-verzoek dient zeer nauwkeurig te worden beschreven welke informatie we wensen te ontvangen, over welke periode, en in welke vorm we de documenten willen ontvangen. Dat is een tijdrovend proces. Daar komt nog bij dat de bestuursorganen, in ons geval de gemeenten Leiden en Voorschoten, de provincie Zuid-Holland en het ministerie vier weken de tijd hebben om te reageren op het informatieverzoek en ze kunnen deze periode met nog eens vier weken verlengen. Ook kunnen zij besluiten bepaalde documenten niet openbaar te maken. In dat geval kunnen we bezwaar aantekenen en het voor de rechter laten komen. Deze procedure kan maanden, soms jaren duren. We houden je op de hoogte.

Gelukkig zijn veel documenten al openbaar. We zijn nu in de beveiligde werkomgeving van het Bureau de documenten aan het inventariseren en doorzoeken. Er zijn veel rapporten geschreven, er zijn raadsverslagen en we hebben vele e-mailwisselingen en brieven. De komende tijd zullen we vooral bezig zijn met dit documenten onderzoek.

Op deze website zullen we verslag doen van onze bevindingen.

Trefwoorden